Analiza składu ciała analizatorem składu ciała
Analiza składu ciała, która przebiega przy wykorzystaniu analizatora składu ciała przebiega w gabinecie dietetycznym. To właśnie dietetyk ma kwalifikacje do tego, by przeprowadzić takie badanie i dokładnie je ocenić. Na podstawie wyników może być zaś skomponowana odpowiednia dieta pacjenta.
Samo badanie jest proste w wykonaniu – wystarczy, że osoba, która ma być zbadana pod tym kątem stanie na specjalnej wadze diagnostycznej, która posiada wbudowane elektrody. To właśnie one wysyłają sygnały, które następnie przechodzą przez ciało a doskonałym przewodnikiem jest w tym przypadku woda, jaka znajduje się w tkance mięśniowej. Przeciwieństwem jest zaś tkanka tłuszczowa, która stanowi opór dla przewodzonych sygnałów. Właśnie dzięki temu możliwy jest odczyt składu ciała.
Co analizuje dietetyk za pomocą wyników składu ciała?
Przede wszystkim ocenia się procent tkanki tłuszczowej, jaka znajduje się w całym organizmie ludzkim. Dietetyk może ją porównać z całkowitą masą ciała pacjenta i na tej podstawie wydać diagnozę. Najczęściej, to właśnie na tej podstawie określa się nadwagę, niedowagę czy otyłość, czyli przypadłości, które należy w odpowiedni sposób niwelować. Ciekawostką jest przy tym fakt, iż ilość tkanki tłuszczowej może być również przesłanką do konieczności wykonania kolejnych badań. To na tej podstawie można podejrzewać predyspozycje czy znaczne ryzyko powstania groźnych chorób, takich jak cukrzyca, zawał, udar a nawet nowotwory.
Kolejnym wskaźnikiem, jaki jest ważny przy badaniu analizatorem składu ciała jest procent wody w organizmie. Ten, będzie świadczył o poziomie nawodnienia organizmu. Ilość wody będzie też się zmniejszać wraz ze wzrostem tkanki tłuszczowej. Warto przy tym pamiętać, że zupełnie inne normy przyjmowane są dla dzieci, kobiet oraz mężczyzn. Wskaźniki mogą być też różne, w zależności od trybu, jaki prowadzi dany pacjent.
BMR, czyli wskaźnik podstawowej przemiany materii jest kolejnym, jaki wytycza się poprzez podstawową analizę składu ciała. Określa on ilość energii, jaką generuje i spożywa pacjent dietetyka. Konkretnie rzecz ujmując, wskaźnik ten określa ilość kalorii, jaką każdy z nas powinien dostarczać każdego dnia. To istotne, jeśli weźmiemy pod uwagę odpowiednie funkcjonowanie organizmu, w tym poszczególnych organów, takich jak mózg, serce, wątroba bądź układ oddechowy.
Dlaczego warto poddać się badaniu?
Analiza składu ciała jest badaniem w pełni nieinwazyjnym, tzn. nie boli, nie powoduje żadnych powikłań, może się mu poddać każdy, kto tylko jest sprawny fizycznie na tyle, by stanąć na specjalnej wadze. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do wykonywania tego badania, można je również wielokrotnie powtarzać.
Najczęściej, analizę składu ciała wykonuje się przed rozpoczęciem kuracji dietetycznej, a później w jej trakcie, by badać rezultaty prowadzonej diety. Analizę można wykonywać również kontrolnie, raz na 6 miesięcy.
Dzięki analizie składu ciała można niwelować określone przypadłości, takie jak niedowaga czy otyłość. Można również zapobiegać powstawaniu bądź rozwojowi groźnych chorób, w tym nawet nowotworów. Monitoring składu ciała pozwala na ustalanie indywidualnej diety, która będzie korzystnie wpływać na organizm pacjenta i prowadzić do pożądanych efektów. Analiza pozwoli również na korygowanie diety, w razie jakichkolwiek nieprawidłowości.